Generalitati despre calciu
Calciul este un mineral ce joaca un rol extrem de important in procesul de crestere si dezvoltare normala a organismului si in asigurarea functiei reproductive.
Are rol major in formarea si mentinerea sanatatii dintilor si oaselor, previnerea aparitiei osteoporozei, contractia si relaxarea musculara, precum si in sinteza si secretia unor hormoni.
De asemenea, este important in scaderea nivelului colesterolului si in reglarea tensiunii arteriale.
Multe dintre produsele consumate zilnic contin calciu in proportii variate. Insa, cele mai bogate in acest mineral sunt, produsele lactate: laptele, iaurtul, branzeturile.
In aceste produse calciul nu numai ca se gaseste in cantitati importante, dar este si intr-o forma usor de absorbit si apoi utilizat de catre organism.
Surse excelente de calciu sunt toate produsele lactate, fie ca este vorba de iaurturi, branzeturi, unt, deserturi pe baza de lapte (budinci si inghetata).
Laptele contine, pe langa o cantitate optima de calciu si fosfor, magneziu si vitamina D, substante ce intervin benefic in procesul de absorbtie propriu-zisa a calciului, precum si in facilitarea depunerii sale in oase, dinti. Din aceasta cauza, o multime de produse lactate sunt imbogatite cu vitamina D.
Un lucru esential de retinut, este faptul ca, calciul are absoarbtie maxima in prezenta vitaminei D.
Pe langa lactatele, mai sus mentionate, un aport suficient de calciu se poate obtine prin consumul zilnic de vegetale cum ar fi: spanacul, broccoli, napi, varza, conopida, telina, mazare, fasole verde, dar si de produse uscate: alune, nuci, seminte de susan, fasole boabe.
Tofu, migdalele si sardinele au si ele un continut bun de calciu.
Vezi cand se pot lua suplimentele de calciu: Cum se iau vitaminele?
Cum se administreaza calciul:
Nou-nascuti:
- 0-5 luni – 210 mg/zi
6-11 luni – 270 mg/zi
Copii:
- 1-3 ani – 500 mg/zi
- 4-8 ani – 800 mg/zi
- 9-18 ani – 1300 mg/zi
Adulti:
- 19-25 de ani – 1000 mg/zi
- 51-70 de ani – 1200 mg/zi
Femei:
- insarcinate – 1300 mg/zi
- peste 50 de ani – 1500 mg/zi
Continutul in calciu al unor produse care trebuie incluse in alimentatia zilnica:
- 100 ml lapte – 132 mg
- 100 gr iaurt – 121 mg
- 100 gr tofu – 350 mg
- 100 ml lapte de soia – 124 mg
- 100 gr de migdale – 291 mg
- 100 gr spanac – 99 mg
- 100 gr broccoli – 47 mg
Etichete: broccoli, calciu, lactate, produse lactate, tofu, vitamina D
Comentarii recente
raluca: haideti sa va dau exact costurile pt infiintare srl pt bucuresti: 80lei-rezervarea denumire firma,260lei-consiliere juridica daca doriti un ajutor sigur pt completarea exacta a dosarului,480lei-taxa deschide firma multe copiii xerox,200 lei-capitalul social minimul si rabdare pt urmatorul pas adik anaf....acusica am venit de aklo a si sa nu uitatii de timbre in valoare de...
mada: 2900 ron mi-a cerut un "notar/avocat" sa imi faca actele astea si m-am razgandit (le fac singur) ms mult...
roxana: stau la tara si in curte as vrea sa deschid un magazin mixt si langa un bar. credeti ca as putea obtine de la stat finantarea de 10.000 euro? am 24 de ani ce pot sa fac pentru a obtine bani? multumesc anticipat...
felcerul: Inteligente , frumoase si stimabile femei berbec o intrebare se poate? - eu berbec -ea berbec ..nascuti in aceeasi zi..acelasi an ..aceeasi luna ..super nu ?? da..oarecum..ne potrivim manusa ..insa...in afara de partidele zdravene de sex si noptile pline de dragoste ..cum sa o calmez fetelor???? Va multumesc anticipat si cu respectul cuvenit...
Denisa: Foarte tare articolul! Te felicit pentru initiativa si asteptam completari la zi cu legea! ...